Cam Temizleme Kimyasalları
Genellikle cam temizleme kimyasalları ev ve iş yeri gibi yaşam alanlarında kullanılmaktadır. Yaşam alanlarında olmazsa olmaz temizlik ürünlerinden biridir.
Neden Cam Temizleme Ürünleri Kullanmalıyım?
Yüzeyler en çok karşılaştığımız ve bakıma ihtiyaç duyduğumuz yerlerdir. Evlerde, işyerlerinde ve diğer yaşam alanlarında pencere temizliği yapılmalıdır. Cam çok dayanıklı bir malzeme olmasına rağmen aynı zamanda çok fazla temizlik gerektirir. Çünkü küçük bir yumru bile yara izine neden olabilir. Ayrıca ıslak mendil gibi diğer temizlik maddeleriyle silerken leke daha büyük olacaktır. Yalnızca pencereler için özel olarak tasarlanmış cam temizleme kimyasalları kullanılmalıdır. Değilse, temizlemeye çalışıldığında daha da zor olabilir. Pencere temizleme ürünleri de bu noktada devreye giriyor.
Kirlenmesi gereken tüm cam yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir. Doğru ve düzenli bakım ve temizlik ile cam yüzeyler uzun yıllar dayanacaktır. Cam temizleyici kullanılmazsa cam yüzeyi birkaç gün içinde bozulur ve kirden dolayı kullanılamaz hale gelir. Toz ve parmak izleri yapışacak ve asla çıkmayacak. Bu nedenle Dış cephe cam temizliği kimyasalları konusunda pencere temizleme ürünleri çok önemli ve gereklidir.
Cam Temizleyici Nedir?
Cam temizleyici cam temizleme kimyasalları ev, iş yeri ve araba içi için farklı kategorilere ayrılabilir. Araba camında kullanılan ürünler ile ev aynalarında kullanılan ürünler aynı değildir. Cam artık hayatımızın her alanında, hemen her türlü eşyada karşımıza çıkıyor. Pişirme tablası bile camdan olduğu için her alan için farklı bir temizlik ürünü kullanmanız gerekiyor. Bitkisel cam temizleyici kullanırsanız yüzeylere daha az zarar verir. Ayrıca kullanım sırasında kimyasalları solumazsınız. Cam temizleyiciyi toplu olarak satın alabilir ve ihtiyacınız olduğunda bir sprey şişesine dökebilirsiniz.
Özellikle evlerde toz alırken kullanılan Dış cephe cam temizleme kimyasalları ihtiyaç duyulduğunda olmazsa olmaz ürünlerin başında gelmektedir. Cam temizleyici, toplu olarak veya ayrı ayrı sprey şişelerinde satın alınabilir. Cam yüzeylere püskürtüldüğü için mutlaka sprey şişesinde bulundurulmalıdır. Cam için özel olarak tasarlanmış temizleyiciler de genellikle bu şekilde satılır.
Çizilme ve Aşınmayı Önlemek İçin Kullanın
Ayrıca cam temizleme kimyasalları çizik ve aşınmayı önlemek için de kullanılır. Camın yüzeyi çok ince olduğu için çizikler oluşabilir ve yanlış deterjan kullanılması durumunda cam zarar görebilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için cam temizleyiciler de kullanılmaktadır. Düzenli kullanımda cam aşınması olasılığını en aza indirir.
Kimyasal Temizleyiciler Hasarı Önler
Genel kapsamdacam temizleme kimyasalları, cam için özel formüle edildikleri için kimyasal hasarı önler. Yüzeydeki kiri temizler ve lekelerin oluşmasını engeller. Bunun için düzenli olarak temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Uzun süre kullanılmadığı takdirde havadaki su buharlaşarak cam yüzeyinde yoğunlaşan sodyum ile reaksiyona girerek sodyum hidroksit oluşturur. Aynı zamanda cam aşındırıcı bir kimyasaldır. Sodyum hidroksit cam yüzeyinde uzun süre bırakılırsa camda kalıcı hasara neden olur. Sodyum hidroksit oluşursa, pencere temizleyicileri ile birlikte alkol veya amonyak ve su karışımı kullanılabilir. Bu sayede etkili cam temizliği garanti edilir. Cam temizleyicili yumuşak bir bez veya selüloz sünger tavsiye edilir.
Cam Temizleyicisi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cam temizleyicileri satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bunun nedeni, piyasada birçok farklı marka ve türde cam temizleme kimyasalları bulunması ve bunların hepsinin gözlük için uygun olmamasıdır. Doğru ürün kullanılmazsa, cam ciddi şekilde hasar görebilir. Ayrıca yüksek alkali ve aşındırıcı temizlik maddeleri kullanılmamalıdır. Hidroflorik asit veya fosforik asit içeriyorsa asla cam temizleyicisi kullanmayın. Çünkü pencerelerinize zarar verebilir. Bir temizlik ürününden tam olarak emin değilseniz, kullanmadan önce küçük bir alanda test etmelisiniz.
Kimyasalların yanı sıra bez ve sünger gibi yardımcı maddeler de cam temizleyicisi olarak değerlidir. Cam yüzeyde suya veya temizleme solüsyonuna batırılmış yumuşak bir bez kullanın. Genelde araba camları ve göz camları için mikrofiber kumaşlar tercih edilir. Aynı zamanda bilgisayar ve televizyon gibi hassas camlar için özel bir solüsyon kullanılmalıdır. Bu tür solüsyonlarla birlikte Mikrofiber bezler kullanılmalıdır. Bu bezlerin kullanılması camdaki olası çiziklerin en aza indirilmesini sağlar. Yüzeye zarar vereceğinden asla aşındırıcı fırçalar ve tıraş bıçakları kullanmayın. Ayrıca temizleme solüsyonunu silmeden uzun süre cam üzerinde bırakmak da çizgiler oluşmasına neden olacaktır.
Cam Yüzeyi Nasıl Temizlerim?
Pencere temizliği ayrı prosedürler ve belgeler gerektirir. Pencere temizliği de bu sürecin en önemli parçasıdır. Temizleme işlemine geçmeden öncecam temizleme kimyasallarıile doğru malzemeyi bulmak son derece önemlidir. Ayna ve pencerelerde kullanılacak kumaş veya mendil seçimi çok önemlidir. Cam temizleyici sadece cam yüzeylerde değil, tezgâh, sehpa gibi lekeye meyilli yerlerde de kullanılabilir.
Cam Sileceği Nasıl Kullanılır?
Genellikle cam temizleme kimyasalları arasında en çok tercih edilen ürün cam silecekleridir. Pencere ve kapı gibi büyük cam yüzeylerde de silecekler rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca balkon camlarında ve büyük mağaza vitrinlerinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Cam Temizleyicilerdeki Kimyasallar
Amonyak, çevreye çok tahriş edici bir gaz yayar. Sindirim, solunum ve üreme sistemleri için büyük tehlike oluşturur. Duyu organlarını ve cildi tahriş eder.
İzopropil Alkol
Çözücü, dezenfektan ve koruyucu özelliklerinden dolayı cam temizleme ürünlerine katılır. Çabuk kurur ve camda iz bırakmaz. Yanıcı bir maddedir. Ancak cam temizleyicilerde seyreltildiği için çok yanıcı değildir. Doğada birikmez ve kolay çözünür. Yutulması halinde insan sağlığına zararlıdır.
Non-İyonik Yüzey Aktif Madde
Yağlı yüzeylerde yüksek temizleme özelliğinden dolayı kullanılır. Seyreltilmediğinde gözleri tahriş eder. Doğada biriktiğine veya kanserojen olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Kötülük doğada dağıldıktan sonra başlar. Etoksile alkoller doğada çözündükten sonra zararlı kimyasallara dönüşürler. Nonifenol de bu grupta sayılabilir. Üretim sürecinde oluşan 1, dioksan kalıntıları içerir. Bu kimyasal deri tarafından emilerek vücudumuza girer. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda kanserojen olduğu gösterilmiştir.
Erkeklerde meme kanserine neden olduğuna ve böbrekler, solunum sistemi ve sinir sistemi üzerinde toksik etkileri olduğuna inanılmaktadır. Amfoterik yüzey aktif madde: Bu, disodyum kokfodiasetat olabilir. Hindistan cevizi yağından elde edildiği için Hindistan cevizi asidi olarak da bilinir. Nispeten zararsız bir kimyasaldır.
Parfüm
Petrol türevi parfümler alerjiye, baş ağrısına ve baş dönmesine neden olabilir; Solunum tahrişine neden olabilir.
Aqua
Mineral içermeyen damıtılmış su kullanır, çünkü normal su, diğer bileşenlerle reaksiyona girebilen mineraller içerir. Formülasyonlardaki diğer bileşenleri seyreltmek ve izopropil alkolün yanıcılığını kontrol etmek için kullanılır.
Propylene Glycol
Çözücü, dezenfektan, koruyucu organik bir alkoldür. Genellikle zararsız bir kimyasaldır. Düşük dozlarda (9 ml/kg) kediler ve köpekler için toksiktir. Biyo birikim yapamaz. Doğada kolayca çözünür. Ancak çözündüğünde çok miktarda oksijen tüketir. Böylece karıştığı akarsulardan oksijen tüketerek oksijen soluyan organizmaların sayısında azalmaya neden olabilir.
Etanolamin
PH düzenleyici, bağlayıcı ve korozyon önleyicidir. Son derece toksik, yanıcı ve yakıcı bir kimyasaldır. Gözle temasında ciltte kimyasal yanıklara, konjonktivit ve kornea yanıklarına neden olur. Solunması öksürüğe, nefes almada güçlük ve boğazda yanmaya neden olabilir; İçmek karın ağrısına ve sindirim sisteminde yanmaya neden olur. Çevre için tehlikeli bir madde olarak kabul edilir. Sudaki organizmalar için toksiktir.