7 Gün 24 Saat Kesintisiz Temizlik Hizmeti !
 Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır?

Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır?

Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır? sorusu muhakkak ki evlerinde mermer kullananlar için merak konusu. Peki, cila nedir? Cila, yüzeyi dışarıdan gelen etkilere karşı korumak ve yüzeye dekoratif bir görüntü kazandırmak amacıyla fiziksel kuvvet ve çeşitli araçlar kullanarak zemini kaplayan bir kimyasaldır. Temizlik alanında en yaygın şekilde kullanılan iki çeşit cila maddesi vardır birisi polimer cila diğeri ise kristalize ciladır. Bu iki cila yönteminin de birbiriyle kıyaslandığında birbirine karşı üstün özellikleri vardır.

Polimerize Mermer Cilası Uygulaması

Evde mermer cilası nasıl yapılır? konusunda polimerize mermer cilasının içeriği şu şekildedir: Polimer-yayıcı akrilik asit, akrilik ester maddelerinden oluşur. Genel olarak; mermer, karo, mozaik, traverten gibi yüzeylerde kullanılır. Genel uygulanma biçimi, yüzeylere paspasla veya bezle sürülür. Bu cilanın rengini veren polimer beyaz renktedir. Hatta bu yüzden halk arasında bu cila maddesine süt cila veya uygulama biçiminden dolayı sürme cila da denir.

Nasıl Uygulanır?

Evde mermer cilası nasıl yapılır? konusunda uygulama kısmı en önemlilerinden. Polimer cilayı uygulamadan önce cilalanacak bölgeyi dip tırnak temizleyin. Ardından da kuruduğundan emin olun. Polimer cilayı atacağınız yerler uzun süre kullanılmayacağı için bir levha vb gibi bir şeyle etrafını sarın ve o bölgenin kullanılmaması gerektiğini belirtin. Yüzey eğer daha önce cilalandıysa  önceki cilayı yüzeyden sökmek için cila sökücü kullanmalısınız. Aksi halde istediğiniz bir görünüm elde edemezsiniz. Cila atmaya başlamadan önce gerekli tüm malzemeleri yanınıza aldığınızdan emin olmalısınız. Aksi takdirde cilalama yaparken yüzeyden ayrıldığınızda istemediğiniz sonuçlara maruz kalabilirsiniz.

Kuruması Ne Kadar Sürer?

Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır? konusunun önemli kısımlarından biri de kuruma süresidir.  Zaman elbette ki hava şartlarına göre değişkenlik gösterecektir. Genel bir zaman vermek gerekirse de 45dk ila 60dk arası değişir denebilir. Ancak kuruyan zemine, aynı işlem istenen parlaklığa ulaşılana kadar 3-4 kez tekrarlanacağı için bu süreyi, yapılan cila sayısına göre hesaplamak kişiye kalmıştır. Toplamda bütün cila sureci bittikten sonra da kurumaya bırakılır. Nemli bir paspas yardımıyla yüzey silinir. Zeminin kullanıma tekrar açılabilmesi içinse yaklaşık olarak 3-4 saat beklenmesi gerekebilir. Tabii ki bu süreç yüzeyde bir şey taşımak için yeterli değildir.

Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır?
Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır?

Eğer bu yüzeyde eşya taşınması gerekiyorsa en az bir gün beklenmelidir.  Cilalama işi tamamen sona erdiğinde kullanılan malzemeler tamamıyla temizlenmelidir. Aksi halde kullanılan ekipmanda cila malzemesi kuruyup kalacaktır. Polimerize cila, kristalize mermer cilasına nazaran pek de uzun süreli kullanılabilecek bir cila türü değildir. Hemen hemen 5-6 kat daha az dayanıklıdır. Fakat bu cilanın yapımı kısa süreli ve daha ucuz olduğu için acil kullanım gerekli olduğunda tercih edilebilir. Bu cila, uygulaması uzmanlık istemeyen herkesin kolaylıkla yapabileceği bir cila türüdür.

Kristalize Mermer Cilası Nasıl Uygulanır?

Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır? sorusunun bir diğer cevabı kristalize mermer cilasıdır. Kristalize mermer cilasının da kendi arasında çeşitleri vardır: Sprey kristalize mermer cilası bunun bir örneğidir. Bu yöntem gözeneklerin bile cilalanması için uygulanan kapsamlı bir yöntemdir. Bu yöntem uzmanlık gerektiren meşakkatli bir yöntemdir. Diğer uygulamalarla kıyaslandığında daha kapsamlı, zorlu ve ustalık gerektiren bir yöntemdir. Aynı zamanda maliyetli olduğu da söylenir. Fakat diğer uzun vadeli cila yöntemlerine göre çok daha uzun kalacağı için aslında avantajlı bile sayılabilir.

Toz Mermer Cilası

Evde mermer cilası nasıl yapılır sorusunun bir diğer cevabı toz mermer cilasıdır. Bu yöntemde öncelikle yüzeyde taşınması gereken eşyaların tümü taşınmalıdır. Aksi durumda cila yüzeyde bulunan eşyalara bulaşacaktır. Yine cila atılacak yüzey bariyerle kapatılmalıdır. Toz mermer cilası yüzeye birkaç kez fıslanır. İşlem birkaç kez tekrarlanır. Komple kuruduğundaysa tekrar kullanıma açılabilir.

Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır?
Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır?

Islak Kristalize Mermer Cilası

Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır?  konusunun bir diğer içeriği ıslak kristalize mermer cilasıdır. Yine bu yöntemde de taşınacak eşyalar işlemden önce taşınmalıdır. Zemin temizlenmeli taşınamayacak malzemeler örtülmelidir. Bu işlem için zemin yıkama uygulamalarından herhangi biri kullanılabilir. Bu uygulama için çıkışa en uzak noktadan başlanmalı ve çıkışa doğru temizlenmelidir. Bu ürünün kendi uygulama kabı vardır. Uygulama kabına kendi ölçüsü ile 2 ölçek ilave edilmeli ve 1 ölçek de su eklenmelidir. Bu krem yaklaşık olarak 6m² için yeterli olacaktır.

Bu krem her seferinde tekrar tekrar hazırlanmalıdır. Büyük miktarlarda hazırlayıp daha sonra kullanmak için bekletmek pek uygun olmayacaktır. Elde edilen bu krem hafif nemli yüzeye uygulanmalıdır. Bu işlemi altına beyaz ped takılmış tek diskli yer yıkama makinesi ile solüsyonun daireler şeklinde ovalanması takip eder. Ovalama esnasında bütün noktalara temas edilmeli ve kremin dengeli bir şekilde uygulanmasına da oldukça dikkat edilmelidir.

Islak Kristalizasyon Uygulama Yöntemi

Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır? Islak kristalizasyon uygulama yöntemi şu şekildedir: Bu işlem için uygulama süresi m² ye 1.5dk olacak şekildedir. İşlem esnasında kuruma meydana gelirse su tankından yüzeye tekrar su verilmesi gerekir. Kuruması kesinlikle engellenmelidir. Toplamda yaklaşık 10 dakikalık bir ovalama süresi boyunca zemine su verilmeli ve kuruması engellenmelidir. Bu işlemden sonra ovalama uygulaması bir kez daha tekrarlanmalıdır.

Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır?
Evde Mermer Cilası Nasıl Yapılır?

Bu işlem tek kat olarak uygulanacaksa işlem sonunda durulama yapmak gerekir. İki katlı bir uygulama yapılacaksa da son durulama işlemi ikinci kattan sonra yapılabilir. Genellikle kat kat uygulama yapmak parlaklık açısından daha sağlıklı bir yöntemdir. Uygulamaya tüm yüzeyde aynı şekilde ve arada geçiş izleri bırakmamaya özen göstererek devam edilmelidir. Uygulama bittiğinde tercihe bağlı olarak istenilirse tüm alan çift kovalı paspas arabası ile duru suyla tekrar durulanabilir.Zemin cilası nasıl yapılır? yazımız daha açıklayıcı olacaktır.

Whatsapp
1
Sorularınız mı var ?
Merhabalar,
Tuşba temizlik olarak buradayız hemen whatsapp ile iletişime geçebilirsiniz.